Dansuri populare


Popular

Din cele mai vechi timpuri, dansurile populare au fost elementul central al nunţilor tradiţonale moldovenești și romînești. Colectivul de dansuri „Basarabenii” pun la dispoziţie diferite stiluri de dans care scoate în evidenţă atît caracterul, cît şi temperamentul, forţa și agerimea poporului moldovenesc. Un atribut important îl constituie costumul naţional, care este irepetabil. Vă propunem să redescoperim împreună frumuseţea şi farmecul dansului tradiţional.

Vă oferim posibilitatea să vă familiarizaţi cu varietatea stilurilor de dans din Moldova și Romînia, să urmăriţi cum sînt interpretate, să simţiţi dinamica, plastica, energia și acele caracteristici unice, care fac arta dansului originală și deosebit de vie în înterpretrarea colectivului de dansuri „Basarabenii”.
 
 

Galerie Video

 
 

 
 

Galerie Foto

 

 

Obiceiuri de nuntă oferite și semnificaţia lor :

 

-Întâmpinarea
Pâinea – străvechi simbol al vieţii şi sarea : „mama lui Dumnezeu” – două elemente cu caracter sacru ! Este cel mai cunoscut ritual, în care sunt incluse aceste simboluri și se folosește la întâmpinarea oaspeţilor dragi în semn de dragoste, bunătate şi omenie.

-Legatul prosoapelor la nași
Naşii se leagă cu finii şi cu părinţii lor printr-o ”rudenie spirituală”, care este mai mare, decât cea după trup, deoarece ei se consideră ”părinţii duhovnicești”. Legatul nașilor cu prosoape albe și curate simbolizează această legătură.

-Podul de flori
Trecerea prin podul de flori simbolizează intrarea mirilor într-o nouă viaţă. O viața care îi unește pe o veșnicie, o viaţă plină de speranţe, armonie și dragoste.

-Chef și veselie
Cu-n pahar de băutură, Cu mult chef și voie bună, Să petrecem împreună.

-Colacul miresei și ornamentarea lui
Mirii trag de colac, rupându-l în două. Secvenţa exprimă: rodnicie și bun augur pentru noua familie, dar și pentru fiecare nuntaș, deoarece, tot ceea de ce se atinge mireasa se purifică și devine purtător de noroc, belșug și fericire.

-Spălatul mâinilor la nași
Este un ritual vechi, neschimbat de secole. Se aduce: un bol cu apă în care sunt presărate petale de trandafir, un ulcior cu apă curată, un ștergar. Mirele toarnă apă pe mâinile nașilor, iar mireasa le șterge mâinile. Acest lucru se face pentru că în continuare, mirii închină nașilor colaci și daruri. Așadar, mâinile nașilor trebuie spălate pentru că pâinea, care este considerată simbol al vieţii, purităţii și prospeţimii, urmează a fi primită doar cu mâinile curate.

-Colacii nașilor
Obicei frumos de mulţumire din partea mirilor pentru părinţii lor spirituali.

-Încuscrirea
Odată ce colacii au fost jucaţi și schimbaţi între socrii, obiceiul reprezintă un gest acceptat de rudenie între cele două familii

 

Alte Programe
 


Ai întrebări? Contacteză-ne!

WhatsApp Viber Messenger Telegram Skype
WhatsApp Viber Messenger Telegram Skype


+(373)69 80 79 65

[email protected]

WhatsApp Viber Messenger Telegram
WhatsApp Viber Messenger Telegram


+373 69 807 965

[email protected]

Telephone